Využití palubek v exteriéru

Dřevěné palubky mají mnoho využití nejen v interiéru, ale i ve venkovních prostorech. Jako podlaha venkovní terasy jsou dřevěné palubky ideálním řešením. Při správném ošetření a péči vydrží daleko lépe a více než například beton nebo dlaždice. Dřevo díky svým přírodním vlastnostem výborně drží tvar i barvu během různých nepřízní počasí, ať už je horké léto či sychravý podzim. Možnosti využití palubek venku je neomezené. Běžně se s úspěchem používají pro dřevěné štíty budov či na vnější obložení, aby budili dojem dřevostavby. Použití jako podlaha na terasunebo balkón vypadá skvěle, obzvlášť ve spojení s dřevěným zábradlím, je příjemná na pohled a dobře se po ní chodí i na boso.

S dostatečnou péčí je možné palubky využít i třeba u bazénu, pokud je jim věnována dostatečná péče tak je voda neohrozí, a vystupovat z bazénu na příjemné přírodní dřevo je rozhodně příjemnější než na trávu či studený, tvrdý beton. Pro příjemný pocit z grilování či posezení na terase jsou tou nejlepší volbou palubky z přírodního dřeva, díky snadné opracovatelnosti lze navíc popustit uzdu fantazii a vytvořit netradiční tvary či profily terasy, které by se s betonovou terasou vytvářeli jen velmi draze a složitě. U teras ze dřeva je potřeba počítat pouze s pravidelnou údržbou (minimálně jednou za dva roky), jinak jsou na běžnou údržbu jednodušší než většina ostatních materiálů. Dřevo se snadněji čistí od běžných skvrn, nedostává se do něj bahno a nečistoty, dobře odolává počasí při správné péči a má mnoho jiných výborných vlastností.Pro konstrukci z palubek v exteriéru se používají speciální, takzvané terasové palubky nebo také terasovky. Jsou běžně dostupné u většiny dodavatelů dřeva a jedná se o tvrdší, odolnější dřeviny než ty, které se používají v interiéru, obvykle i se speciální povrchovou úpravou.

Pro terasové palubky se běžně u nás využívá evropský nebo sibiřský modřín, výjimečně i v USA běžné materiály jako sekvojové dřevo či borovice, které jsou ale u nás většinou dražší, lze také používat exotické dřeviny s dostatečnou tvrdostí. Záleží pouze na preferencích zákazníka, jaká barevnost a struktura dřeva mu vyhovuje. Vzhledem k vyššímu zatížení terasy je vhodné použít tvrdší dřeviny, které se ale hůře zpracovávají než měkčí dřevo, protože hůře drží pnutí a ohyb. Proto je vhodné se poradit s profesionály, či přímo nechat sestavení terasy na nich.Pokud si nechá poradit s výběrem dřeva, vše správně sestavíte a nezanedbáte údržbu, je dřevěná terasa tím nejkrásnějším, co na Vaší zahradě může figurovat. Dřevěné palubky Vám zaručí krásný přírodní vzhled, příjemný pocit a designovou jedinečnost za dostupné ceny a se snadnou úpravou

0 0 votes
Article Rating
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments